Poradnik

Efektywna uprawa ogórka szklarniowego nie jest zadaniem bardzo trudnym, pod warunkiem właściwego spełnienia najważniejszych wymagań tego warzywa. Poniżej przedstawiamy warunki w jakich powinny być uprawiane ogórki szklarniowe, aby móc cieszyć się obfitym plonem.
Pomidor jest jednym z najbardziej popularnych warzyw uprawianych w szklarniach. Pomidor ma długi okres wegetacyjny i jest rośliną ciepłolubną, nie znosi przymrozków. Uprawia się go jedynie z rozsady. Produkcja rozsady wynosi około 6 lub 8 tygodnie w zależności od warunków otoczenia.
Seler to roślina powszechnie znana i znajdująca zastosowanie w wielu potrawach. Jest w całości jadalna, zarówno część nadziemna w postaci ciemnych liści oraz część podziemna w postaci białej bulwy. Warzywo to ma mnóstwo witamin, fosforu oraz wapnia a także błonnika i soli mineralnych.
Jarmuż stał się w ostatnich latach bardzo popularną rośliną, została na nowo odkryta dzięki wielu wartościom odżywczym i zdrowotnym. Roślina zaczęła być doceniana przez dietetyków, ponieważ zawiera szereg witamin takich jak C, B1, B2, E, K, PP, A oraz znaczące ilości mikro i makroelementów. Jarmuż jest rośliną dwuletnią.
Papryka jest rośliną uprawianą w Polsce na szeroką skalę. Warzywo to jest jednym z najcenniejszych pod względem zawartości składników odżywczych. Są bogatym źródłem cukrów, wapnia potasu oraz witamin A, E i C, a także bata-karotenu. Wyróżnia się wiele odmian papryki o różnej barwie. Ze względu na wysokie wymagania klimatyczne największe plony można uzyskać w uprawie pod osłonami.
Bakłażan należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak papryka i pomidory. Roślina ta również preferuje stanowiska ciepłolubne dlatego najlepiej rośnie pod osłonami, Owoce bakłażana są mają charakterystyczny wygląd o fioletowo-czarnej skórce i podłużnym walcowatym kształcie. Warzywo to znane jest również pod inną nazwą oberżyna.