Uprawa selera w szklarni lub tunelu foliowym
Seler to roślina powszechnie znana i znajdująca zastosowanie w wielu potrawach. Jest w całości jadalna, zarówno część nadziemna w postaci ciemnych liści oraz część podziemna w postaci białej bulwy. Warzywo to ma mnóstwo witamin, fosforu oraz wapnia a także błonnika i soli mineralnych. Warzywo to jest wzbogaceniem wielu diet dzięki uzupełnianiu składników odżywczych i dostarczaniu dużej dawki witaminy C.
- Wymagania wodne selera
Seler wykazuje wysokie wymagania pod względem zapotrzebowania na wodę. Odpowiednia ilość wody należy zapewnić zwłaszcza podczas rozwoju korzenia. Niedobory wody podczas tej fazy rozwoju, prowadzą do rozwijania się korzeni bocznych,a nie głównej bryły korzeniowej.
- Wymagania glebowe selera
odpowiednie podłoże dla selera to gleba średnio zwięzła, zasobna w próchnicę o strukturze gruzełkowatej. Ph gleby należy utrzymywać w wysokości 6,5 do 7. Seler nie będzie prawidłowo rósł w glebie piaszczystej ubogiej w składniki pokarmowe i mocno zbitej.
- Wymagania świetlne selera
Roślina ma wysokie wymagania co do ilości światła. Preferuje słoneczne stanowiska ze światłem rozproszonym. W miejscach zacienionych będzie się słabiej rozwijała, plony będą niższe. Z powodu braku słońca mogą pojawiać się różnego rodzaju choroby i nieprawidłowości w rozwoju selera.
- Wymagania cieplne selera
Roślina jest wymagająca pod względem temperatury. Uprawa selera w tunelach foliowych i szklarniach jest możliwa przy temperaturze około 12°C. Temperatura podczas rozwoju siewek powinna utrzymywać się na poziomie 24°C. Po wykiełkowaniu selera wymagana jest już niższa temperatura około 15°C, 18°C .
Seler sadzi się z rozsady ze względu na długi okres wegetacji. Przygotowanie rozsady wymaga dość dużo pracy. Nasiona wysiewa się już w lutym Przed wysadzeniem rośliny do miejsca docelowego, rozsada prowadzona jest przez trzy miesiące. . Gdy roślina wykształci trzy liście, należy przepikować ją do pojedynczej doniczki.
Pielęgnacja rośliny podczas uprawy jest kluczem do osiągnięcia wysokich i dorodnych plonów. W pierwszym etapie należy chronić młode sadzonki przed mrozem, gdyż seler jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury. W późniejszym okresie ważne jest ściółkowanie, ograniczające rozwój chwastów. Dodatkowo można spulchniać glebę.