Uprawa jarmużu w szklarni lub w tunelu foliowym
Jarmuż stał się w ostatnich latach bardzo popularną rośliną, została na nowo odkryta dzięki wielu wartościom odżywczym i zdrowotnym. Roślina zaczęła być doceniana przez dietetyków, ponieważ zawiera szereg witamin takich jak C, B1, B2, E, K, PP, A oraz znaczące ilości mikro i makroelementów. Jarmuż jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku uprawy na stabilnej łodydze pojawiają się grube karbowane liście, w kolejnym pojawiają się kwiaty oraz nasiona.
- Wymagania uprawowe
Jarmuż jest rośliną łatwa w uprawie, nie ma zbyt wysokich wymagań uprawowych, jest w stanie poradzić sobie nawet w nieogrzewanych pomieszczeniach. Jest odporne na niskie temperatury, jednak jest dość wrażliwe na wiatry wysuszające glebę.
- Wymagania glebowe
Jarmuż preferuje gleby lekkie, piaszczysto gliniaste, ale odpowiednio wilgotne. Należy chronić roślinę przed wysychaniem gdyż jest on bardzo wrażliwy na niedobory wody.
- Wymagania nawozowe
Wprowadzając jarmuż na stanowisko w szklarni lub w tunelu foliowym warto wzbogacić ziemię nawozem mineralnym z dodatkiem potasu. Należy uważać z ilością azotu, ponieważ jarmuż jest wrażliwy na jego nadmiar. Na 1 hektar zaleca się stosowanie 150 kg azotu, 50-100 kg tlenku fosforu oraz 200-240 kg tlenku potasu i 140 kg tlenku wapnia.
- Sposób uprawy jarmużu w szklarni
Roślinę uprawia się najczęściej z rozsady aby skrócić jej okres wegetacyjny i przyspieszyć rozwój. Młode rośliny wprowadzane do tunelu powinny mieć wysokość około 15 cm. Rozstawa między rzędami powinna wynosić do 70 cm, a rozmieszczenie w rzędzie co około 50 cm. Hodowlę można rozpoczynać już w maju.
- Odporność na choroby
Jarmuż jest nieco mniej wrażliwy na choroby i szkodniki niż pozostałe rośliny z rodziny kapustnych. Największym zagrożeniem są mszyce, które potrafią zjeść znaczną część rośliny. W przypadku zaatakowania rośliny wszelkiego rodzaju owadami należy w pierwszej kolejności rozpoznać gatunek i rodzaj owada a następnie zastosować odpowiednie środki ochrony, które zniszczą siedlisko agrofagów.
Zbiory jarmużu odbywają się nawet zimą ze względu na wysoką odporność rośliny na niskie temperatury. Po przemrożeniu liście jarmużu są delikatniejsze i smaczniejsze. Liście nie nadają się do długiego przechowywania najlepiej smakują od razu po zbiorze.